Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Poruncile paradoxale

Oamenii sunt adesea ilogici, iraționali și egoiști.
Iubește-i, oricum.

Dacă ești bun, oamenii te pot acuza de egoism și intenții ascunse.
Fii bun, oricum.

Dacă ai succes, poți câștiga prieteni falși și dușmani adevărați.
Caută succesul, oricum.

Binele pe care îl faci astăzi, va fi uitat mâine.
Fă binele, oricum.

Onestitatea și sinceritatea te fac vulnerabil.
Fii onest și sincer, oricum.

Marii bărbați și marile femei cu cele mai mari idei pot fi doborâți de bărbați mărunți și femei mărunte cu minți mărunte.
Gândește în stil mare, oricum.

Oamenii îi favorizează pe perdanți, dar îi urmează numai pe învingători.
Luptă pentru câțiva perdanți, oricum.

Ceea ce construiești în ani, alții pot dărâma într-o zi.
Construiește, oricum.

Oamenii chiar au nevoie de ajutor, dar te pot ataca dacă îi ajuți.
Ajută-i pe oameni, oricum.

Dă-i lumii tot ce ai mai bun și vei primi un pumn în gură.
Dă-i lumii tot ce ai mai bun, oricum.

poezie de (1968)
Adăugat de Chitic LenutaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
cumpărăturiCartea "Anyway: The Paradoxical Commandments: Finding Personal Meaning in a Crazy World Paperback" de Kent M. Keith este disponibilă pentru comandă online la 61.99 lei.
calendarNu este introdusă data nașterii pentru Kent M. Keith. [Caut pe Google] [Adaug data nașterii]

 

1
Toadere Octavian [din public] a spus pe 17 iunie 2008:
Ginduri foarte adevarate si frumoase
2
Steluta Dogaru [din public] a spus pe 30 noiembrie 2008:
Sunt lucruri pe care noi oamenii ar trebui sa le punem in practica, pe care sa le simtim si sa le impartasim si celor de langa noi!
3
Elena Hantea [din public] a spus pe 14 ianuarie 2010:
Asemenea ganduri nu pot fi spuse decat de mesagerii lui Dumnezeu . Si Maica Tereza, cu siguranta este un mesager pe care Bunul D-zeu ni l-a trimis pe pamant. Inaltator de frumoase aceste vorbe, ar fi minunat daca noi oamenii am putea tine cont de ele ...macar sa incercam! E mare lucru!
4
Bernadeta [din public] a spus pe 17 ianuarie 2010:
Oare ce ne lipseste sa fim mai buni? forta din noi.
5
Piorgovici [din public] a spus pe 31 iulie 2010:
Oare, oameni buni, nu avem aici un exemplu de fanatism religios?! Toate bune si (foarte) frumoase pina la un moment: "La urma urmei, este între tine și Dumnezeu...
N-a fost niciodata între tine și ei, oricum."

Tot ce Maica Tereza a spus inainte e anulat prin ultima afirmatie!!! Adica fa bine ca sa fi in relatii bune cu EL (cu Majuscule) ca noi (cu minuscule) ceilalti ORICUM nu contam...

Tare trist! Suntem o specie foarte... "speciala".
6
yunoz [din public] a spus pe 28 martie 2011:
tre' sa aduc si eu o adaugare la ultimul comment:
pt cei care intradevar fac bine de multe ori si incearca sa aibe counduita amintita anterior, se intampla de multe ori sa se intample lucruile negative amintite... dar ceva ne "impinge" din spate sa tinem acelasi tipar de a face bine. pentru cei care cateodata duc greu dorinta de a pastra tiparul, ultima fraza e inteleasa foarte simplu asa cum e spusa.
in cazul tau, doar tu stii ce te "impinge" din spate, insa "Oamenii sunt adesea neînțelegători, iraționali și egoiști... Iartă-i, oricum."
7
Ade [utilizator înregistrat] a spus pe 11 octombrie 2011:
"La urma urmei" are un rol semnificativ, Dumnezeu este etern, oamenii sunt muritori, oamenii vin si pleaca sau ii parasim noi, iar in final ("la urma urmei") se anticipa ca ne vom da seama de faptul ca relatia cu adevarat importanta este cea cu Dumnezeu. Nicidecum sa fie vorba de fanatism religios, din punctul meu de vedere.
8
gilda [din public] a spus pe 24 decembrie 2011:
m-a pus, si pe mine, pe ganduri ultima afirmatie, amara, ce e drept. Mi-e greu sa cred ca aceasta este traducerea exacta. Daca este traducerea exacta, atunci ultima afirmatie sta in picioare doar daca este spusa cu scop strict educativ, ca si cand ar dascali pe cineva care a calcat rau in strachini
9
ClaudiuHNS [din public] a spus pe 27 decembrie 2011:
Piorgovici foarte bună observație ai făcut. Iar pentru tine, Ade: Vorbești de parcă ai fi un extraterestru și un mare zeu creator al universului te-a trimis pe pământ și nu contează ce faci cu oamenii ci doar atitudinea ta față de marele zeu; ca și cum ai fi fost trimisă pe Pământ să cauți succesul, să construiești și să nu simți nimic pentru nimeni pentru că oricum e între tine și zeul tău și atâta timp cât te închini la fiecare icoană care are vreo legătură cu el, ști că ești într-o relație bună cu el. Spune-mi te rog cum rămâne cu părinții tăi, care te-au creeat și te-au crescut. Un stiudiu făcut pe copii a dovedit că dacă un nou-născut nu e ținut în brațe sau măcar mângâiat până la 18 luni, moare. Dar tu fiind extraterestru probabil că ai fost ținută în brațe de vreun zeu așa că părinții tăi nu contează... N-a fost niciodată între tine și ei, oricum.
10
nicu apostol [din public] a spus pe 24 ianuarie 2012:
Citite de un ignorant, sunt doar cuvinte, citite de un OM cu minte si suflet, sunt magice, exprima esenta planului lui Dumnezeu pentru noi, muritorii!
11
goeteri [utilizator înregistrat] a spus pe 14 aprilie 2012:
... Dac-ați fi strâns o zi mâinile Maicei Tereza, ați fi înțeles esența vieții pe lângă care treceți... oricum. Doar căutați să aflați în ce fel i s-au dăruit, fără să ceară, așezăminte din partea celui mai dur și laic primar al lui Ciudad de Mexico și vă veți cutremura de puritatea acestei sfinte. Poate veți găsi undeva documentarul în cauză, prezentat pe Radio Canada acum foarte mulți ani, când încă ea mai trăia.
Un Paște fericit tuturor!
PS. Vă asigur că nu am nimic de-un credicios practicant, doar unul de bun simț, încrezător într-o balanță a binelui.
12
Iulia mirancea [din public] a spus pe 15 aprilie 2012:
Bunule goeterii! Avem șansa de a strânge mâinile Maicei Tereza,
în fiecare clipă în care ne străduim să percepem prin ochii săi, esența vieții!
Îți urez, ca Lumina zorilor acestei dimineți simbolice a creștinismului, să te ajute -"oricum"- să rămâi clipă de clipă aici, în talerul cel mare al binelui!
13
Ramona Bold [din public] a spus pe 23 aprilie 2012:
Foarte frumoasa poezia, defapt cred ca seamana mai mult cu un sfat, oricum ar fii poezia sau un sfat pentru noi toti e impresionant!
14
goeteri [din public] a spus pe 2 mai 2012:
Sunt pătruns de cuvintele sanctice ale Iuliei... o altă predestinare de bun simț și puritate, ca a celei ce-a trăit un timp la Castelul Hașdeu din Câmpina mea natală.
Caldul meu salut... și scuze pentru tardivitate a răspunsului.
15
iulia Mirancea [din public] a spus pe 3 mai 2012:
Ooo, nu ... nu e adevărat! E mult, mult prea mult!
Zâmbet suav! Inefabil dar, îngăduit de supremație, ești alcătuit -ca în visurile mele- din frumusețe și candoare!
Bunule Goeteri, cu pioșenie și recunoștință, mă plec în fața concesiei de a fi primit, fără vreun merit, numele zeiței din Castelul Hașdeu! Și în fața cugetului unui demn urmaș, de a-i cinsti memoria! Și în fața unui câmpinean infailibil, purtător al nobleței!
16
Iulia Mirancea [din public] a spus pe 13 mai 2012:
Dacă ați revenit (pentru o secundă? de ce? unde sunteți?) ...,
mă reântorc pe această pagină -cea mai frumoasă- aici, unde sufletul secătuit, mâhnit, jinduind, "oricum", găsește și regăsește stropul de aer curat, aducător de nădejde ...!
Aici, unde un nume (goeteri), a avut buna inspirație (de două ori),
să readucă în bătaia luminii (cel puțin pentru mine), traiectoria existenței, regăsindu-i o nouă dimensiune ...!
17
Iulia Mirancea [din public] a spus pe 7 iunie 2012:
Domnule, care, fără să vreți, m-ați trimis direct pe această pagină -cea mai dragă inimii mele-: domnia voastră, din întâmplare (?) nu figurați aici! Și atunci, sunt nevoită să-mi coagulez gândurile într-o meditație simplă, valabilă oricăruia dintre noi, disponibil regăsirii de sine. Iat-o:
În urmă cu câteva ore, un respectat interlocutor (cel puțin de mine), își va fi testat (cu ton ponderat, ce e drept), efectul impulsului de mare "simpatizant" al meu (ca persoană? sau doar ca individ?)!
A făcut aceasta, înainte de crepusculul intangibil! Iar eu, tot înainte ca soarele (izbăvitor) să fi apus, îl iertasem deja! Așadar, pentru șansa de a-mi fi exersat puterea de înțelegere, îi mulțumesc! Îi mulțumesc, ORICUM!
18
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 22 februarie 2013:
Dan Costinaș a descoperit pentru Citatepedia că adevăratul autor al acestui text este Kent M. Keith, nu Maica Tereza. Este o atribuire eronată foarte frecventă, pe care a descris-o în articolul "Oricum versus Poruncile paradoxale":
http://blog.citatepedia.ro/oricum-versus-poruncile-paradoxale.htm

În consecință, am corectat autorul și am ajustat textul pentru a corespunde cu originalul. Modificările sunt cam de 20%, dar pe aceeași idee. Singura diferență semnificativă e reprezentată de:
"La urma urmei, este între tine și Dumnezeu…
N-a fost niciodată între tine și ei, oricum."
Această parte, criticată în unele comentarii de mai sus, nu apare nici în originalul lui Kent M. Keith, nici pe peretele orfelinatului Shishu Bhavan din Calcuta.
19
Iulia Mirancea [din public] a spus pe 22 februarie 2013:
Dumnezeule, e colosală această descoperire! E cel puțin fascinantă și descumpănitoare senzația "piele de găină", când, lucruri pe care le simțeai ca pe o supoziție sâcâitoare dar, nu aveai argument pentru susținerea lor,
devin, instantaneu, adevăruri incontestabile! Într-o fracțiune de secundă, parcă ți se unduie Pământul sub picioare și, ai sentimentul confuz că, de fapt, nu știi cum să reacționezi: să te bucuri pentru noua versiune a giuvaerului tău, sau s-o bocești pe cea veche?!

Oricum (!), această bijuterie va rămâne pentru mine întotdeauna, o gură de ozon proaspăt; un leitmotiv al motivației mele de a încerca, în fiecare strădanie a semenului meu de a mă lovi, un pretext de a experimenta exercițiul iertării!
20
daniel stanciu [din public] a spus pe 22 februarie 2013:
Porunci pentru neascultatori
Oamenii sunt adesea irationali. Fii rational si recunoaste ca esti unul dintre ei.
Daca esti bun oamenii te considera fraier, iar daca esti rau, te iau drept ticalos. Asa ca nu mai juca teatru: fii tu insuti!
Daca ai succes vei starni invidie, iar daca esuezi, vei starni mila. Ia o pauza si lasa pe altii sa starneasca praful de pe ulita satului.
Binele pe care-l faci azi ti se va imputa maine. Condu-te dupa regula: ce poti face azi, daca poti face si maine amana pe poimaine. Poate uiti ce era de facut.
Sinceritatea te arata asa cum esti, un ins plictisitor. Daca vrei sa-i menajezi pe ceilalti, minte-i cu premeditare.
Marii oameni pot fi coplesiti de o ceata de umanoizi minusculi. Militeaza pentru solidaritatea celor marunti ca tine: „numai uniti ii putem invinge!”
Ce construiesti intr-o viata altii pot sa darame intr-o zi. Construieste-ti o firma de demolari.
Semenii tai vor sa fie ajutati, dar sa nu se observe acest lucru. Propune-le o colaborare reciproc avantajoasa: tu faci treba, ei culeg roadele.
Ofera lumii ce ai mai bun si vei auzi: „numai atat, poti mai mult.” NU te mai ambala degeaba! Transforma-ti capacitatile in pretentii!
21
Paraficenusunt [din public] a spus pe 19 noiembrie 2013:
Nea Daniele, de ce induci neseriosu' in serios?
22
David Boia [utilizator înregistrat] a spus pe 15 ianuarie 2014:
Probabil ar trebui găsit un mod anume de aface toate astea nu chiar oricum...

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook