Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Actorul

O, biet actor
O, biet artist
Rolurile mor
Viața e un teatru trist.

Actorul a ieșit în stradă,
Să-și cumpere ceva salam,
Era în haine de paradă,
Ca Voievod peste un neam.

Printre mașini, printre tramvaie
Actorul se grăbea firesc
Urma să vină-un nor de ploaie
Perucile se dezlipesc.

Și când s-a așezat la coadă
Cu paloș, mantie și scut
Deodată oamenii din stradă
Ca Voievod l-au cunoscut.

S-au dat deoparte cu sfială
Mulțimea toată murmura
Văzându-i hainele de gală
Să ne trăiești Măria-Ta!

Republicani, mă rog, cu toții
Descoperiseră alt mod
De-a da cuvânt la noi emoții
Și se-nchinau la Voievod.

Dar ploaia a venit deodată
Și ei văzând cu ochii lor
Întreaga-i față demachiată
I-au aruncat un fel de plată:
Lăsați-l dracu', e-un actor.

O, biet actor
O, biet artist
Rolurile mor
Viața e un teatru trist.

poezie celebră de
Adăugat de Ion BogdanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Iubiti-va pe tunuri" de Adrian Păunescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -19.17- 10.99 lei.

 

1
dadadada nanana [din public] a spus pe 22 mai 2008:
oare i/a murit muza sau nu i/a mai trimis nimic? sau poate n/are ce face omul asta de scrie poezii......... aiurea, prea simple, banale. fara culoare si mai ales nu canta, poezia lui nu are cantec, nu curge de pe gura, e balta seaca
2
dadadada nanana [din public] a spus pe 22 mai 2008:
o bietu de yine
o bietu de tine
mie mila
esti praf
si nu te auzi
nici in surdina
o bietu de tine
o bietu de tine
tu doar il mirosi pe EMINESCU
O BIETU DE TINE
O BIETU DE TINE
biete paunescu........
ale tale versuri toate
ce aduc un pic lumina
altii le/au scris mai nainte
tu le/ai scos doar la lumina
esti un praf in iamb de vers
sio farama de cuvant
al tau vers nimic nu/mi spune
ca sa pot prin el sa cant
si/apoi a vb cu pana
nu e a vb la nimereala
sa umpli o coala alba
scrisa numai cu cerneala
caci de sens nu/i vede geniu
doar cerneala i se vede
si vei fi peste un deceniu
manual ce/n coada sede
3
Roman Valevschi [din public] a spus pe 24 mai 2008:
Domnule Păunescu!
Îmi cer scuze, în numele oamenilor de bun simț pentru "pseudocomentariul" lui "dadada nanana" obscur analfabet, cu creierul gol, dar cu acces la Internet.
4
dadadada nanana [din public] a spus pe 24 mai 2008:
Dle Roman Valevschi,

Ce e mai usor sa spui:creier gol sau analfabet? Si apoi pt ce si adaugarea cuvantului ''obscur'' in fata la analfabet? Exista cumva si analfabeti care stralucesc? Nu credeti k exagerata este si afirmatia de creier gol? Cunoasteti pe cineva care are creierul gol? Nu era suficient spus ''agramat cu o ingusta capacitate mentala''? Sau macar viziune scazuta asupra unei opere literare? Nu inteleg care e problema dv? Eu va spun clar ca sunteti un ofuscat fara motiv real intr-un comentariu care nu va priveste iar scuzele cu atat mai putin pt k in numele meu nimeni nu isi cere scuze. Dv stiti ce inseamna o poezie? Nu pot sa accept nici un fel de argument referitor la valoarea acestui om pe care unii ca dv il considera un Eminescu al acestor timpuri. Ii contest pe toti cei care se compara cu el singuri si care sunt comparati de catre altii. Il neg pe Arghezi ca fiind primul care s-a apropiat de maestru versului romanesc''EMINESCU'' si pe toti ceilalti care nu au facut altceva decat sa mai rasuceasca un pic vorba lui. Au cazut cu toti in propria lor neputinta si au facut nu din plumb aur ci din aur plumb. Si sa nu-mi spuneti mie ca ce a scris Paunescu se numeste arta literara! Nu imi pasa ce credeti dar va spun sincer si sigur ca astfel de poezii ca ale ''distinsului''Paunescu, Arghezi, Blaga, Pillat, Bacovia pot sa scriu 10 pe zi. Pentru mine astea sunt total lipsite de valoare. In viziunea mea ce o am asupra spiritului de neam si asupra poeziei nimeni nu are loc decat MIHAI EMINESCU. Acesti parveniti nu au ce sa caute in mintea mea si nu numai. Dv il admirati, eu nu am de ce sa-l admir pe acest poet si dak ati fi citit printre analfabetele mele randuri, cu atentie, ati fi descoperit ceva mult mai mult insa viziunea ingusta ce o aveti asupra intelesului unui vers e 0 si atunci va intreb:exista oameni care au creier gol?
5
dadadada nanana [din public] a spus pe 24 mai 2008:
P. S. as putea chiar acum sa va inchid gura cu versuri pe care literatura noastra nu le-a mai dat de la EMINESCU pana azi si nici inainte de el dar pt asta ar trebui sa va dau un indiciu care sa va ajute sa aflati cine sunt. Nu pot sa fac asta pt k nu imi plac razboaiele si nici acuzatiile, totusi va spun un lucru si anume:A. Paunescu mai bine zic frunzarescu are in ale lui poezii multe idei care au fost ale mele. Cand aveam 14 ani i-am trimis acestui domn ''luminat''multe poezii printre care''suflet de poet'', despre fericire, flacara iubirii etc.... pe toate le-a luat, le-a schimbat forma dar le-a pastrat sensul, la unele chiar nu a schimbat nimic si... iata-l pe geniul nemuritor cum trece neobservat....... avand lauri pe fruntea altcuiva. Si totusi iubirea am scris-+ la 14 ani asa ca lasati-ma in pace cu acest plagiator de versuri. Multumesc Lui Dumnezeu ca nu i-am mai trimis de atunci nimic. Multumesc Lui Dumnezeu ca am continuat telul meu si timp de 10 am scris versuri, adevarate, opera adevarata, adevarata poezie intr-un stil pur EMINESCIAN ROMANESC INCONTESTABIL si chiar acum lucrez sa le adun intr-un volum de versuri pt k m-am hotarat sa ies la lumina caci vreau lumina in literatura noastra, vreau culoare, vreau cantec, vreau suflet, vreau sa curga din nou izvorul si sa infloreasca TEIUL.... SUNT ANALFABETA? NU POT DECAT SA RAD LA ACEASTA AFIRMATIE. Stiu cine sunt si ce pot si mai ales stiu de ce zic tot ceea ce zic. Nu vreau sa il acuz niciodata pe A. P si nu vreau sa mai vb niciodata despre asta, de aceea nici nu imi spun numele. Nu-i port pica ci doar mila, am si spus asta. Mila pt k se chinuie sa imbogateasca literatura noastra iar ciuda nu-i port pt k ce am eu nu are dansul. Oricand pot scrie mult mai mult decat am facut-i si mai frumos. Si totusi... exista iubire, si totusi exista respect...
6
dadadada nanana [din public] a spus pe 24 mai 2008:
fericirea se simte si se vede,
fericirea nu inseamna bani.
fericirea-i ploaie care cade
peste o simpla casa de tarani...

Atat de mult la admirat tata pe acest om si apoi si eu. Atat de mult mi-am dorit sa-l cunosc... i-am aflat adresa si i-am scris sa ma ajute insa nu m-a ajutat ci mi-a sters numele dupa tot ce i-am trimis. Intre timp tatal meu s-a stins din viata iar eu am inteles ca nu poti avea incredere in nimeni pt k.... geniul nu are moarte dar nici noroc si nu mereu fruntile incununate sunt cele care merita laurii.... PACAT!
7
roman valevschi [din public] a spus pe 25 mai 2008:
Stimata Doamnă Dadadada Nanana
Stați liniștită.
Nu sunteți analfabetă.
Dar, vorba poetului Bârgău, folosiți un alfabet straniu.
Lămuriți-mă și pe mine de ce abuzați de litera k! De ce în loc de ca scrieți k?
Ce dracului de dialect mai e și ăsta?
Mi-am dat doctoratul în limba romană, dar așa ceva n-am mai întâlnit!
Eu vă propun să vă listați poemul în care îl parodiați pe Păunescu și să-l dați spre analiză unui dascăl de română. Să vedeți ce notă veți primi.
Dacă idolul Dv. marele poet Mihai Eminescu, maestru al limbii române, v-ar citi parodia s-ar supăra rău de tot pe Dv.
Apoi mă neliniștește intenția Dv de a scoate afară din literatură poeți mari, precum Arghezi, Bacovia, Pillat etc. Ce rău v-au făcut?
Spuneți că puteți scrie la fel de bine ca ei. M-aș mira. Am in față o mostră a scriiturii Dv. Poeții amintiți, dincolo de orice îndoială, scriau corect românește. Dv. nu.
Poate am fost prea dur când am folosit sintagma de creier gol. Dacă știam că sunteți femeie, eram poate mai blând.
Oare nu credeți că toți poeții au locul lor în peisajul poeziei românești? Diversitatea păsărilor cântătoare dau un farmec aparte pădurii. O pădure cu o singură privighetoare (fie ea și nepereche) e cam săracă...
Sărut mâna!
8
dadadada nanana [din public] a spus pe 25 mai 2008:
Stimabile domn,

Folosesc k in loc de ca, probabil din prostie. Vorbesc cu foarte multi oameni pe net, din toate colturile lumii. Vorbesc in cinci limbi. Nu le vorbesc pe toate bine dar ma descurc. Foarte multi utilizatori de net prescurteaza cuvintele, asa si eu. Stiu ca nu e ceva corect mai ales din partea cuiva care iubeste si respecta limba romana dar ce sa-i faci, te adaptezi la astfel de uzualitati fara sa-ti dai seama. In scrierile mele bineanteles ca nu folosesc asa ceva. Nu stiu de ce ziceti ca nu cunosc limba romana. La ce mostra de scriitura va referiti? Poate la ''parodia mea''care il vizeaza pe dl Paunescu. Aia nu e o mostra, nu e nici scriere, e o tampenie. Am scris pur si simplu alandala. Nici nu m-am gandit vreun pic cand le-am scris, mi-au venit in minte si n-am stat sa le gandesc pt a le face sa fie''o scriere'', o opera, nici macar nu m-am gandit la parodie. In ceea ce priveste mesajele ulterioare, nu vad care ar fi grselile! Dv spuneti ca ati luat doctoratul in limba romana. E foarte frumos si va admir pentru ast. Eu nu am nici un fel de doctorat si nici nu ma intereseaza. E adevarat ca diversitatea pasarilor cantatoare dau un farmec aparte padurii dar raman la parerea mea:cei pe care i-am mentionat nu fac parte din padurea pe care o cunosc eu. Fiecare padure ere pasarile ei si degeaba canta ele daca nu murmura izvorul. Eu am alta viziune asupra acestor pasari cantatoare si ma puteti condamna pentru asta, nimeni nu poate. Ati spus ca daca maestrul ar citi parodia mea,, porcaria mea'' s-ar supara rau de tot pe mine. Eu cred insa ca nu ci mai degraba mi-ar da niste sfaturi, m-ar ajuta si ar rade nu cu rautate ci cu drag. V-am spus ca scriu versuri, nu imi amintesc insa sa va fi spus ca sunt femeie. Nici nu conteaza ce sunt ci ceea ce gandesc. Omul e ceea ce gandeste. Referirea mea cu privire la ''acei poeti mari''cum ca-i contesc e foarte adevarata dar asta nu inseamna ca vreau eu sa-i scot din literatura. Marea mea suparare vine de la cei care vor sa-l scoata pe Eminescu din manualele scolare iar pe acestia sa-i lase. Aveti ceva impotriva acestui lucru? Daca nu ar fi Eminescu in padurea asta celelalte''parari''ar canta degeaba. De fapt ele nu ar mai fi cantatoare si nici ciugulitoare. Cum ar fi atunci? Singure si ratacite. Ratacite sunt si acum si au fost si atunci. Eu il iubesc pe Eminescu si i-au foc cand cineva il neaga si-i slaveste pe altii. Nu sunt de acord cu cei care il fac batran si numesc modernism poezii ca ale lui Arghezi, Bacovia, Blaga, Pillat. De gandirism nici nu poate fi vorba in viziunea mea despre ei. Pai, A. Paunescu scrie mult mai bine si frumos decat ei. Pentru mine asta e clar. Eu chiar citesc poeziile lui Paunescu si multe chiar imi plac dar la unele o da asa rau ''in bara'' ca ma intreb :asta incotro se indreapta? Cei care i-am mentionat mai sus au ce au cu moartea si numai aiurea au scris. Pe Arghezi de ex. nu pot sa-l suport deloc in poezia ''Testament''. Asa mult isi aduce laude incat chiar ma enerveaza. Vorbeste tinetilor si le spune ca, carte lui e o treapta pentru ei. Mare carte, la doi lei gramada. Eu una nu vad in cartea lui nicio treapta pe care sa o urmez eu. Daca i-as fi pus pe acestia si a lor poema in capul meu ce-as fi fost si ce as fi scris eu? Ideile dansilor sau terminat de la primul vers scris. Eminescu pentru mine e singura treapta pe care trebuie sa urc. Imi place insa Labis, Stanescu, Cosbuc, Toparceanu. Astea da pasari care au incantat padurea. Padurea e plina de viata si iubire si-i mult mai frumoasa cand e verde, nu uscata...(scuzati-mi greselile tehnice)Ex poezia ''Plumb'' de Bacovia. Moarte, intuneric, multa apasare sufleteasca, mai degraba pe creier. Domnule la toti acesti ''mari poeti''eu le dedic atat: deopotriva-i stapaneste raza ta si geniul mortii-cunoasteti versul. Eminescu a vorbit despre moarte dar in viziunea mea el nu a fost niciodata speriat de ea. A si spus asta''nu ma sperii de moarte dar ma sperie eternitatea ei''. Daca sunteti un asa bun cunoscator de litaratura romana trebuie sa stiti ca literatura noastra e foarte saraca. Saraca nu in numar de poeti ci saraca in diversitatea aia cantatoare de care vorbiti. Saraca in cantec, in inteles, saraca in adancimi. La suprafata frumusetea iti taie respiratia dar in interior e seaca si daca nu ar fi fost Eminescu nu am fi avut nicio farama de miez. Spuneti ca nu stiu sa scriu, ca nu cunosc limba romana. Nu ma supar pe dv. ci va multumesc. Nimeni nu mi-a spus pana acum asta. Nimeni nu mi-a spus ca daca maestru ar citi ce scriu s-ar supara pe mine. Tot timpul am scris numai cu gandul sa nu ma fac de ras fata de el, restul criticilor nu ma intereseaza. Mai am de lucrat la acest aspect. E foarte bine ca mi-ati zis pentru ca acum atentia mea va fi de doua ori mai mare. Am sa caut sa patrund mult mai adanc in adancurile minti mele. Am vrut sa i-au o pauza insa in urma la ce mi-ati zis, nu am s-o mai i-au ci am sa muncesc si mai mult, am sa-mi depasesc limitele si am sa pot spune:sunt mandra ca sunt urmasul spiritului neamului romanesc. Visul meu nu e sa ma arat lumii pe mine, visul meu e ca lumea sa-l redescopere pe Eminescu si nimeni sa nu-l mai conteste vreodata. Simt orice vers de-al lui si stiu ca va pare ciudat dar ii simt gandurile asa cum le-a avut, si stiti ce e cel mai interesant? Ca eu nu am citit niciodata intreaga lui opera. De ce? Pentru ca la prima poezie scrisa, profesorul meu de romana a vazut asemanarea uimitoare dintre mine si el iar eu nu citisem de el decat ''scrisoarea a-111-a(nu stiu sa folosesc bine tastatura, de aceea acest scris gresit). De atunci nu am mai citit nimic in afara de ceea ce era la scoala si de ''Luceafarul''. Acum insa pentru ca am vrut sa descopar cine sunt, am citit aproape tot ce a scis(poezie) si stau pe net si tot ce gasesc despre el citesc. Nu ma mai satur citind. Nu am cautat nicio clipa sa-l copii ci sa-l urmez in adancurile mintii. Nu stiu ca parere va veti face despre mine insa nu conteaza. Eminescu daca ar trai stiu ca nu s-ar supara pe mine pt nimic si nici nu i-ar fi rusine cu mine. Eminescu e rampa mea de lansare.
9
dadadada nanana [din public] a spus pe 25 mai 2008:
Imi cer scuze pentru greselile facute(nu am de mult timp calculator si inca nu m-am obisnuit cu tastatura).
10
dadadada nanana [din public] a spus pe 25 mai 2008:
De ex. uitati o alta scriere de-a mea pe care eu o numesc porcarie pt ca nu imi place cum suna si nu imi place nici forma. E o poezie pe care am scris-o fara sa caut rime, am scris exact cum mi-a venit in minte. Am sa o scriu aici pentru ca nu am de gand sa o public vreodata. Nu imi place cum suna si nu are nicio legatura cu stilul meu. Am scris-o in urma unei teze la limba romana in care mi s-a dat sa fac eseuri la,, Plumb'',''Testament'' si ''Aci sosi pe vremuri''. Asa mult ii lauda profesoara mea si la fel de mult ma enerva pe mine incat cum am ajuns acasa am luat o hartie si un pix si am scris:
Populara.

(pt ca am scris simplu, in terme
ni de strada)


Măi fraților, măi oameni buni
Voi n-ați avut ce face?
Voi ați făcut din mintea voastră
O minte de nebuni
Ce pe hârtie zace!

De ce-ați scris măi voi poezie?
Și oare ce va apucat?
Atunci când pe o foaie de hârtie
A voastră minte zdruncinată
Voi către scris ați îndreptat.

Măi oameni buni, mă lăsați odat'în pace
Cu-acel zdreanță ăl cu ochii de faianț'?
Măi bătrânele ție minte-ți toarce
La colțul vetrei versuri ce nu fac nici un șfanț.

Îmi pare mie? Dute măi de-aici
Căci dacă vrei din astea,
De nu îți fac cu miile de zici
Că nu-i adevărat,
Că nu se poate ast'și basta!

Mă leși în pace? Ce plumb?
Ce testament, ce tot mă aburești
Pe mine cu Arghezi?
Tu crezi că eu nu văd că toate sunt porumb
De dat la gâște și la vrăbii?

Mă iei pe mine cu Bacovia
Cum că din plumb făcut-a aur...
Mă lași măi frate-n pace odată?
Să nu mă mai întrebi nicicând
De ce-n eseu nu i-am numit tezaur!

Ion Pillat cu al lui portret?
Măcar un pic mă-nmoaie,
Dar cum adică-l vezi modern?
Și pe Mihai îl faci bătrân?
Pe bune că mă doare!

Mă iei cu Blaga ce-atâtea poezii
Pare c-a scris degeaba...
Măi frate tu nu vezi pe-a lui hârtii
Ce n-au nici trei cuvinte
Că trase sunt cu graba?

Păi măi, Topârceanu și Coșbuc
Eu pe bune-i văd ca lumea.
Ce-mi pasă mie de ăla ce-i trage coșu din ciubuc?
Eu când aud de el de nu mă duc...
Cât văd cu ochii și aiurea!

Păi dacă-n capul meu mi-aș fi pus
Pe ei și-a lor poemă,
Pe bune frate că m-aș fi băgat
Aiurea și fără de sens
Intr-o mare dilemă!

De ce dilemă? Păi ce să scriu?
Testament că mă las în urmă pe mine?
Că am aripi de plumb da' sunt vie?
Că mă văd întinsă-n sicriu
Pe când port în mine atâta iubire?

Și dacă vreau atât de departe să zbor,
Să-mi omor pixul degeaba?
Și dacă n-am ce face în jos să mă cobor
Aiurea și fără rimă ca gloaba?

Măi fraților, eu nu-s de Eminescu obsedată,
Dar nici lângă aceștia n-am cum să mă așez.
Vă convine sau nu, vă-ntreb incă odată:
Ce e simbol și ce e modernism?
E-a lor poezie șchioapă sau eu visez?

Păi voi nu vedeți că toți au luat-o pe arătură?
Nu vedeți că nu-i modern tot ce e-n bătătură?
Nu vedeți că al lor complex e un singur țel
Să ajungă la acela cel mai mare și mai cel?

Păi măi frați, Păunescu ăsta de e viu,
Nici el la mintea lor nu se coboară.
Și nici nu vreau s-aud că mă-ntrebați de unde știu,
Nu cred în vorba lui de laudă o clasă,
Ce-o crede el de ei, e treaba lui, nu-mi pasă...

Doamne mare ti-e grădina,
Ni zic că-i plină de proști,
Dar e plină cu rutina
Și de-atâția puturoși.
Și de fițe și de mofturi,
De trabuce-n colțul gurii,
De cuvinte fără rosturi
Date trist literaturii.
N-am nimic cu toți aceștia
Și ca oameni îi iubesc,
Însă nu-i suport pe-aceia
Ce prin școli tot îi slăvesc.
Păi ei vor pe Eminescu al scoate din cartea școlii
Și să-i lase pe aceștia
Cu-alor versuri scrise-n dodii?
Să-și târască a lor coate
Toți acești copii români
Și să-nvețe despre moarte
Dintr-o minte de nebuni?
Să scrojelească pe caiete
Semnu' crucii-ntr-un sicriu
Și privind în a lor fețe
Să le vezi mintea-n pustiu?
Ferește-i Doamne de toate,
Scalda-le mintea-n frumos.
Dă-le minte, dă-le carte,
Toate dă-le cu un rost!
SCie-ți fraților alte pozii
În amnuale școlare,
Nu aceste sărăcii
De cuvinte mari dar.. goale!
Și de Arghezi și de Blaga
Și de cine veți mai vrea...
Zăpăciți lumea degeaba,
D-ați din ei dar altceva.
Eu cu scuze de rigoare
Mă retrag și vă spun drept,
Poezia lor mă umple
De năluci și de regret....
11
dadadada nanana [din public] a spus pe 25 mai 2008:
Acum da, puteți zice că sunt femeie. Totuși nu trebuie să fiți blând cu mine pt că nu cu mine ca femeie discutați pe acest forum sau ce e el ci cu mine ca om iar femeia care sunt e foarte diferită de poeta care vreau să fiu.
12
dadadada nanana [din public] a spus pe 25 mai 2008:
P. S Nu am zis ca pot scrie la fel de bine ca ei ci pot scrie 10 poezii ca ale lor pe zi. De scris nu scriu la fel de ''bine''ca ei ci mult, mult, mult mai bine decat ei... Mulțumesc Lui Dumnezeu pt mintea ce mi-a dat-o!
13
Ionuț Popa [din public] a spus pe 25 mai 2008:
dadadada nanana, cât timp susții că Arghezi și Bacovia nu au loc în literatura autohtonă, înseamnă că nu știi, de fapt, ce-i aia artă! Știi ce spunea Immanuel Kant despre artă?? "Arta nu urmărește reprezentarea unui lucru frumos, ci frumoasa reprezentare a unui lucru." După spusele tale, ar trebui ca și marele poet universal, Baudelaire, să fie exclus din peisajul literaturii (aici nu vorbesc de literatura noastră), având în vedere mesajul poeziilor sale... Despre Alexandru Macedonski și Ion Minulescu ai aceeași părere?
14
dadadada nanana [din public] a spus pe 26 mai 2008:
Inteleg f bine ceea ce spui, numai ca eu nu consider reprezentarea lor frumoasa(a celor mentionati de mine, in poeziile scrise de ei, cele pe care eu le-am mentionat mai sus). In ceea ce priveste ''poeziile mele'', ele au cu totul si cu totul un alt mesaj. Versurile pe care le-am postat eu nu au nimic in legatura cu ceea ce scriu eu. Eu nici macar nu numesc poezie ceea ce am scris mai sus. Dragul meu, moartea e moarte si daca mintea iti rataceste prin ea pe cand pasii tai te plimba pe cararile vietii, frumusetea ei nu exista. Frumusetea mortii! Reprezentarea frumoasa a mortii, a durerii, nu poate fi altceva decat un plans dulce, care nu trebuie sa-ti usuce mintea pentru a te usura de durere si nici sa ti-o ingreuneze. Sa-ti simti trupul apasat de un bulgare de plumb e oricum, numai frumos nu e. Tu crezi ca imi pasa mie ce a spus Kant asta al tau? Nu, nu imi pasa iar din viata mea imi fac arta care vreau, nu-mi trebuie vreun etalon pentru ai masura suplinitatea. Nu-mi trebuie mostra pentru ai simti aroma si nici materie ca sa o pot atinge. Reprezentarea frumoasa a unui lucru? Redata in vorbe? Pot gasi cele mai frumoase cuvinte sa iti descriu moartea dar de simtit nu voi simti niciodata frumusetea ei ci doar linistea inspaimantatoare care imi sapa in suflet cautand sa-mi rapuna si ultima suflare de viata. Asta liniste poate fi uneori mai tipatoare decat cel mai acut strigat pornit din disperarea unui om ce se simte infrant. Tu crezi ca eu nu ii inteleg? Nu pot sa-i accept in decadere spirituala si ma doare al naibii de mult sa le urmaresc declinul sufletului inconjurat de gandul mortii.
Arta? E numai o lacrima iar lacrima indiferent din ce motiv cade nu poate fi altfel decat pura! Sa o calc in picioare aruncand asupra ei un sentiment dureros ce mi-o aduce pe a doua, ar insemna ca odata ce ea cade, sa las sa-mi cada in acelasi timp si ochiul si atunci nu inseamna ca-mi pocesc singura lumina? Lumina mintii care da frumusete la tot ceea ce-mi iese din mana si din gura! Poti sa ma intelegi? Si daca nimic nu simt frumos, cum pot sa le spun prin vorbe durerile frumos pt a si le dori si altul? Arta! Eu sunt o arta (si tu esti o arta )si nu trebuie sa ma vezi moarta ca sa vezi cat de frumoasa sunt... Imi pasa mie de Baudelaire, de Kant? Imi pasa de mine si de ''tine'' cel ce imi esti aproape sa pot sa te simt asa cum mi te strecori in minte, frumos sau urat! Si daca esti urat(urat in suflet)cum pot sa te fac mai frumos? Mintindu-te? Descriidu-ti falsitatea frumos? Arta? Arta ce o cunosc eu nu e sa-l impodobesc pe urat ca sa-l arat frumos! Si nu-mi spune mie ca plumbul, acest metal intunecat in care Bacovia isi scufunda sufletul, reda frumusetea mortii! Tu ai citit mult, probabil, si atunci cand iti cladesc o lume din ideile altora te pierzi tu. Si eu am citit dar nu atat de mult incat sa uit cine sunt si unde vreau sa ajung. Poti sa ma critici si sa ma judeci cat vrei, nu ma poti intoarce de pe drumul meu oricat ai incerca si tu si altii. Sunt constienta ca valurile in care voi fi aruncata vor dori sa ma faca pierduta dar si din valuri voi iesi fie ele si iscate de furtuna. Arta pe care o cunosc eu, inseamna viata, inseamna vointa si abadonarea mortii. Frumusetea lucrurilor vazuta de mine inseamna LUMINA! Frumusetea vorbelor, inseamna muzica, inseamna patrundere in adancime, inseamna adevar si izvor din care stele rasar pentru a se aprinde nu pentru a se stinge..... si pot sa-ti vorbesc la nesfarsit insa mai am si eu altele de facut si chiar in legatura cu arta asta al carei inteles imi spui ca nu-l cunosc. La revedere!
15
Ionuț Popa [din public] a spus pe 26 mai 2008:
Nu am de gând să încep o teorie a frumosului, pentru că acest aspect nu există într-un context universal. Îți pot spune, însă, că ceea ce este pentru tine frumos, pentru altcineva poate fi urât... Asta se numește percepție. Eu nu m-am legat de modul tău de a percepe lucrurile și fenomenele din natură, dar trebuie, totuși, ca ceea ce spui să se și susțină, când ce-ai spus în comentariile de mai sus nu se susține decât din credințele tale, credințe cu care foarte puțini ar fi de acord. Îți dau un exemplu... O cunoștință de-a mea, o persoana foarte citită, nu-l agreează pe Eminescu, lucru care mi se pare absolut normal atâta vreme cât fiecare are dreptul la un punct de vedere, chiar dacă pe moment am fost uimit, intrucât și eu sunt un admirator al marelui poet. Sper că înțelegi ce spun... Și, într-adevăr, arta este o reprezentare frumoasă a unui lucru, fie chiar și "urât" (neexcluzând, în nicun caz, "frumosul"). Acestea fiind spuse, am terminat cu orice comentariu aici. Numai bine!
16
Roman Valevschi [din public] a spus pe 26 mai 2008:
Stimată Doamnă Dadadada Nanana

Gata. Am făcut pace.
Îmi retrag plângerea,
cu condiția să lăsați în pace
Sfânta Treime a poeților noștri interbelici moderni: Arghezi, Bacovia, Blaga. Fără ei am fi cu mult mai săraci.
Eu simt că aveți multă sensibilitate și mult talent. De ce nu vă scrieți propria poezie, în loc să faceți parodii slabe la poemele lui Păunescu?
Nu amânați, că timpul curge nemilos.
N-ați găsit un pseudonim mai scurt? Acesta e prea bucolic, sămănătorist, pășunist de-a dreptul...
17
dadadada nanana [din public] a spus pe 27 mai 2008:
Dle Roman Valevschi,

Sunteti un cavaler!

Cu pacea, tare multumesc dle draga dar eu n-am considerat discutiile cu dv un razboi.
Va rog insa si eu ceva si va rog din suflet, nu-i numiti SFANTA TREIME!
Cu pseudonimul, sincer va spun ca aparut exact dupa cum s-a dus mana mea pe taste. Nu inseamna nimic pseudonimul asta, dat fiind faptul ca nu l-am ales.
Pe toate forumurile iti nume ma inregistrez cum imi cade in mana nu in gand.
In ceea ce priveste propria mea poezie, nu ati inteles ca lucrez la ea?
Am sute de poezii scrise si numai poezii, am si altele. Chiar acum lucrez la redactarea lor(ma cam chinui cu tastele dar nu ma plang, merge)iar la sfarsitul lunii iunie va primul meu volum de versuri in care am investit mult timp dar a meritat.

Sa va multumesc? O fac indiferent care va este gandul!

Va doresc tot binele din lume!
Nu stiti dar mi-ati mai deschis un ochi spre atentie(la ceea ce scriu fac referire nu la cei pe care i-am pomenit mai sus).
18
dadadada nanana [din public] a spus pe 27 mai 2008:
Ionut Popa,

Tu esti atat de ingust la minte incat ti-ai abandonat si propria-ti idee fara sa-ti dai seama. Nu-mi sta in caracter sa rostesc astfel de vorbe dar la aciditatea care iti strapunge tie limba, n-am cum altfel sa-ti raspund. Desteptule universal iti spun eu care toata viata am tinut departe de mine minciuna ca toate argumentele tale despre teoria aia a frumosului, le pot face praf in mai putin de jumatatea cuvintelor pe care le-ai folosi tu pentru a ''percepe''eu deplinatatea lor. Asta in viziunea ta''perceputa''din ceea ce ai citit!
Teoria nu ai cum sa o faci insa dragul de tine si ai demonstrat asta in ultima fraza! Ai citit asa mult dai de inteles dar oare ai citit si ceva psihologie? Sincer, tare mult ma indoiesc. Eu nu am citi nici atat si totusi iti spun sigur ca tu nu cu mine esti in razboi ci cu tine insuti. Neputinta te roade, ideile percepute te macina si toate astea fac din tine omul pentru care nu ai fost facut. Poti sa intelegi? Nu ai cum! Nivelul ''sub''care te afli e scara pe care vrei sa urci dar nu-i vezi nici un capat! De ce? Pentru ca nici un cui al nici uneia dintre trepte nu e batut de tine!
Ti se pare ca ai spus ceva? Mie mi se pare ca padurea s-a mai ''imbogatit'' cu un papagal!

Alea iacta est prostiile,
Alea iacta est furiile.
Sapienti sat sa stie,
Sapienti sat sa fie......

Ceea ce tu nu vei fi niciodata.......
19
dadadada nanana [din public] a spus pe 27 mai 2008:
Dle Roman V.

Corectez:1-ca a aparut
2-iti cer nume
3-nu numai poezii
4-va apare primul

Pentru ce am mai gresit si n-am vazut, imi cer scuze. Stiu insa ca ma intelegeti.
20
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 27 mai 2008:
Am rugămintea să nu transformați diferențele de idei în atacuri jignitoare. Aici se discută despre creația literară și autorul ei. Pentru a respecta scopul pentru care a fost creată această facilitate, vă rog să citiți Regulamentul pentru comentarii (există link după formularul de adăugare comentariu).
21
dadadada nanana [din public] a spus pe 27 mai 2008:
P. S

... Si sa stiti ca eu nu am afirmat ca as vrea sa fie scosi din literatura ci doar sa le fie scoase acele poezii din manualele de acum. Si sa nu mai fie atat de elogiati caci geniul e unul singur si desi acesta nu e intr-un singur om, nu e nici in orice minte.

Numai bine.
22
dadadada nanana [din public] a spus pe 28 mai 2008:
Imi cer scuze dle Velea si va promit ca nu voi mai aparea pe acest forum. Nici macar pe site n-am sa mai intru. Aveti cuvantul meu. Si totusi nu ma consider vinovata cu nimic dar imi cer scuze asa cum m-a invatat tatal meu iar tatal meu nu a fost un prost si nici eu nu sunt. La ucis regimul comunist in '89.

Toate cele bune!
23
Ionuț Popa [din public] a spus pe 28 mai 2008:
dadadada nanana, se vede dupa cum mi-ai vorbit ca esti de acord cu mine si nu vrei s-o spui. Eu nu ma cred universal, dar tu nu vrei sa intelegi ca ideile tale NU conteaza. Prefer sa fiu un "papagal" printre "papagali" ca Arghezi si Blaga decat un geniu printre oameni ca tine. Eu sunt cel ingust la minte? DE CE? Ca te deranjeaza pe tine ceea ce am sustinut? Se vede ca nu stii sau nu ai inteles ideea pesterii lui Platon... Totul tine de perceptie. Preferi poezii sensibile, de iubire, nu-i nimic rau, din contra, dar asta nu inseamna ca doar opinia dumitale poate demola texte valoroase precum "Testament". Are rost sa astept scuze de la dvs. pentru cuvintele grele si aruncate la intamplare? Cred ca nu...

Toate bune!
24
Eusebiu [din public] a spus pe 28 mai 2008:
Se pare ca dadadada nanana sau cum o chema-o pe fata asta sau femeie ce o fi, chiar are talent. Mie nu mi se pare ca vb la intamplare. Eu nu sunt literat dar cred ca poporul, omul simplu va avea ultimul cuvant de spus. Nu prea citesc poezii dar tare as vrea sa le citesc pe ale ei. Ramane sa ne spuna cum se numeste si cand apar poeziile alea pt. ca sa stiu ce sa cumpar. Si apropo, nici eu nu cred ca a gresit cu ceva ci a fost judecata gresit si nu cred ca merita.
25
Ionuț Popa [din public] a spus pe 28 mai 2008:
Eusebiu, nu stiu cand si unde a fost judecata "dadadada nanana", dar stiu sigur ca nu pe acest site. Aici este un spatiu virtual in care oamenii adauga creatii si isi mai dau cu parerea. Opinia mea este ca "dadadada nanana" NU are dreptate si nici NU este in masura sa faca afirmatiile pe care le-a facut. Persoana care se ascunde in spatele acestiu pseudonim nu poate avea, se pare, un punct de vedere obiectiv. Acestea fiind zise, voi inceta a mai posta vreun comentariu la acest text! Numai bine!
26
Eusebiu [din public] a spus pe 28 mai 2008:
MIE MI SE PARE CA E F OBIECTIVA SI NU NUMAI SI NU STIU DE CE DAR AM SENTIMENTUL CA DACA NU AR FI IN MASURA SA FCA ACELE AFIRMATII, NU LE FACEA. CE SA ZIC, EU SUNT PROFESOR DE MATEMATICA FIZICA SI TOTUSI CRED CA ARE DREPTATE IN MULTE SI MAI ALES E OPINIA EI, CUM A TA E A TA. A EI CHIAR E PERCEPERE A TA TU. CEL PUTIN DA-TI SEAMA CA EA PERCEPE CEEA CE ALTII CITESC SI CRED CA O FACE FARA SA CITEASCA UNDEVA. EU CRED CA CELE 4 VERSURI CU ALEA IACTA EST A SPUS MAI MULT DECAT TOT CE A SPUS PANA ATUNCI. ESTE CRED IN F MARE MASURA SA FACA ACELE AFIRMATII. punctul ei de vedere e f f f obiectiv. cred ca e un mister aici........ faci bine ca nu mai apari aici pt ca esti intradevar frustrat. imi pareb rau sa iti spun dar esti slab, slab de tot.
27
Ionuț Popa [din public] a spus pe 29 mai 2008:
Domnule profesor, eu as fi mai circumspect in declaratii daca as fi in locul dumneavoastra, pentru ca:

1. Nu orice persoana care are o alta parere decat tine este neaparat si o persoana frustrata. Am vrut sa-mi exprim si eu parerea in cazul "demolarii" unor nume grele din literatura noastra (pe urma doar cateva opere, nu poetii in intregime), ca mi s-a raspuns insolent, nu am putut permite si am raspuns pe masura.
2. NU judeca o persoana doar ca are o alta opinie, si nici daca nu cunosti persoana respectiva. Suntem pe un site literar si trebuie sa aducem afirmatii civilizate si constructive, nu sa aruncam cu laturi. Un simplu "bai, sunt de acord cu punctul de vedere al doamnei X, in niciun caz cu al tau, deoarece asa si asa!" ar fi fost suficient.


"AM SENTIMENTUL CA DACA NU AR FI IN MASURA SA FCA ACELE AFIRMATII, NU LE FACEA." - nu fiti naiv, domnule profesor... aici nu suntem la scoala sau la facultate, ci pe internet. Nu am incredere in persoane care isi ascund identiatea, si NU ar trebui sa fiu acuzat pentru asta. Stiti dumneavoastra cati latra din spatele monitorului pe internet (persoanele de pe aceasta pagina se exclud)? Daca doamna "dada nana" este vreo persoana bine instruita in arta criticii sau in altceva care sa tina de teoria literara, eu imi prezint scuzele in fata dansei pentru ca am cutezat a-mi pune opinia la inaintare, iar daca nu, raman la ceea ce am sustinut in comentariile de mai sus: parerea dansei nu conteaza in contextul in care autorii "demolati" reprezinta nume grele in literatura noastra, nume recunoscute de persoane in masura sa o faca, asa cum nici a mea nu conteaza, dar o exprim pentru ca sunt liber sa o fac, pentru ca nu-mi poate lua nimeni aceasta libertate! Pentru fiecare dintre noi propria parere este sfanta, dar sa nu va asteptati sa fie sfanta si pentru altii! Daca imi raspundeti, domnule Eusebiu, va rog sa o faceti asa cum v-am raspuns si eu, respectuos...
28
Roman Valevschi [din public] a spus pe 29 mai 2008:
Dragă Eusebiu

Cu tot respectul ți-o spun, Ionuț Popa are dreptate.
Substantivul "polemica", e adevărat vine de la grecescul polemos, care înseamnă război.
Dar oamenii de cultură polemizează fin, nu dau cu ciomagul, chiar dacă acesta din urmă are la noi o tradiție multimilenară.
Ai dreptul să fii malițios, ironic chiar dar respectă-ți partenerul.
Citatepedia este un mic templu (mic, dar în creștere) al oamenilor de cultură, mari și mici, vii și morți.
E adevărat, prin porțile largi și nepăzite ale Internetului, intră și persoane nepotrivite. Ceea ce e foarte bine. Cultura nu e chiar molipsitoare, dar e dovedit că oamenii devin mai buni, conviețuind pașnic într-un climat cultural.
Iar cultură înseamnă în primul rând respect.
Cine caută numai adrenalină, e păcat să-și piardă vremea pe Citatepedia.
Sunt atâtea site-uri pentru senzații tari, de la filme de groază la "hard sex".
Deci, uzând de venerabila mea vârstă, vă rog frumos să vă împăcați, pentru că în templul nostru bătaia e interzisă, iar cearta prea zgomotoasă tulbură ritualul.
Dacă ați fi critici literari profesioniști aș înțelege să vă împroșcați cu noroi.
Dar voi nu sunteți critici. Amândoi sunteți oameni normali, citiți și serioși.

Nu vă propun pipa păcii, fumatul fiind interzis pe Internet (care e un loc public).
Vă propun, ca semn de împăcare, să bem în trei, o sticlă de șampanie virtuală.

PS. Văd că disputa s-a îndepărtat complet de subiectul inițial. Vă reamintesc: suntem la Comentariile unei poezii de Adrian Păunescu!
29
Eusebiu [din public] a spus pe 29 mai 2008:
Dle Roman V.

Cred ca dv sinteti tot profesor.
Acum intre noi fie vorba cu disputa asta. Ati reamintit ca suntem la comentariile unei poezii de a dlui Adrian Paunescu iar disputa s-a indepartat se subiect. Stiti ca ma face pe mine curios? Ca nu a comentat nimeni poeziile dansului... in afara de dna nana dadada. Ea a postat prima ceva in scest sens si apoi a fost atacata dar, atentie, ea a fost subiectul comentariului drept dovada ca poeziile dlui Paunescu nu au atras atentia. Nu stiu, ma gandesc si eu si serios sunt curios sa vad daca mai apre cineva sa comenteze poeziile dansului. Eu am aparut de curiozitate sa vad ce scrie dar dac nu vedeam ce a scris dada nana credeti-ma ca nici nu ma gandeam sa fac vreun comentariu. Pe cuvant, nici nu le-am citit pe toate. Si cred ca nici dv nu faceati vreunul si nici Popa I.
Toate cele bune si noroc cu sampania! Mi-a placut.
30
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 29 mai 2008:
Ei, la niciun poet consacrat nu se înghesuie lumea cu comentariile, nici măcar la Eminescu. Vă pot spune din statisticile la care am acces că Adrian Păunescu trezește mai mult interes ca Mihai Eminescu, cel puțin pe Citatepedia. Spun asta ca o constatare, nu ca o judecată de valoare (motivele pot fi diverse). Există suficient loc pentru ambii - chiar și de am mai avea o mie de poeți ca ei

Unele dintre comentariile pe care le-ați adăugat în ultima lună au fost eliminate, nerespectând Regulamentul. Pentru a evita o suspendare a dreptului de a scrie comentarii, este recomandat să respectați regulile și să nu vă angrenați în certuri sau alte discuții care derapează.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook