Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Debut penibil. Venim pe lume pe căi urinare.

aforism de din Toamnă în Rai
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Sunt disponibile și traduceri în italiană și arabă.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

 

1
Bulă [din public] a spus pe 1 ianuarie 2009:
Ah!
Urât, dar adevărat!
2
Domnica [din public] a spus pe 2 ianuarie 2009:
Dacă autorul nu se referă la concepție, există și un mod mai puțin "umilitor" de a veni pe lume: prin cezariană.
Dar cred că nici pe acela nu l-ai găsi "frumos", Bulă.
3
Simona [din public] a spus pe 2 ianuarie 2009:
Pentru cei care nu înțeleg citatul:

Căile urinare sunt alcătuite din calicele renale, bazinet, uretere, vezică urinară și uretră.

La bărbat, uretra este canalul din vârful penisului care permite trecerea urinei și a spermei.

La femeie, deschiderea uretrei se află chiar sub clitoris. Nu este lagata de sex sau reproducere ci este locul prin care trece urina.
Uterul reprezintă principalul organ de reproducere feminin.
Deschiderea vaginului se află sub cea urinară. Vaginul se poate dilata suficient cât să permită nașterea unui copil.
4
Domnica [din public] a spus pe 2 ianuarie 2009:
Multumim pentru lecția de anatomie, Simona, care demonstrează limpede că de fapt nu venim pe lume pe căi urinare. Astfel prezentate lucrurile, înseamnă că citatul trebuie înțeles ca fiind o inexactitate științifică.
5
Dr. Zimmermann [din public] a spus pe 2 ianuarie 2009:
Stimate doamne,

Vreau să vă spun că din punct de vedere medical, citatul este valid. Evident, fătul nu parcurge întregul traseu urinar al femeii. Asta ar însemna ca fecundarea să se facă în rinichi! Dar, așa cum ați explicat și dumneavoastră, la femeie deschiderea ureterei se află sub clitoris. La bărbat, spermatozoidul parcurge un traseu urinar ceva mai lung.
Nu trebuie să ne rușinăm. Oricum, Natura și Creatorul au ales soluția cea mai bună. Gândiți-vă numai la celelalte orificii disponibile: nas, ochi, urechi, gură, anus. Reflecția îmi place, datorită puternicului contrast dintre Om, ca entitate pământeană supremă, și acea dejecție umilitoare, numită urină. Pentru ambele, geneza asigură o ieșire comună.
6
Domnica [din public] a spus pe 2 ianuarie 2009:
Stimate Doctor Z.,
Nu mi-e foarte limpede ce înțelegeți dvs. prin "întregul traseu urinar", fiindcă eu din expunerea Simonei asta pricep: că reproducerea și eliminarea dejecțiilor se realizează pe canale total diferite. Cel mult vecinătatea lor strânsă ar putea să vi se pară umilitoare...
Mie reflecția îmi place din cu totul altă perspectivă, aceea că Natura sau Creatorul nu fac dintru început diferența dintre om și animal. Omul vine pe lume la fel ca ele, dar, evident, are puterea să trăiască și să moară altfel decât ele. Filozofic vorbind, nimeni nu se naște om (cel mult umanoid): Om devii.
7
Simona [din public] a spus pe 2 ianuarie 2009:
Stimate Dr. Zimmermann,

Nu știu cum vă reproduceți Dvs. în Austria (probabil în stil comic) dar vin cu unele precizări referitor la comentariul Dvs:
Ați afirmat că "Evident, fătul nu parcurge întregul traseu urinar al femeii", dar eu vin cu precizarea că ovulul eliminat din ovar parcurge traseul de la ovar spre uter de-a lungul trompelor uterine, apoi se va cuibări în uter și va începe să se dezvolte până va părăsi această locuința primitoare la naștere.

"Dar, așa cum ați explicat și dumneavoastră, la femeie deschiderea ureterei se află sub clitoris", eu nu am scris ureteră, ci uretră, este o diferență între ce le două; vezica strânge urina care vine prin uretere, atunci când este plină, o evacuează spre uretră contractându-și peretele muscular și uretra, conduct separat de vezică prin colul vezical, care permite evacuarea urinei pe care o conține în afară corpului.
Oricum, apreciez scrierea impecabilă..

P.s Domnica, explicația medicală era adresată acelor persoane care nu sunt înzestrate cu o mare putere de pătrundere și analiză asupra lucrurilor pentru a putea înțelege subtilitatea autorului (mă refer la toate scrierile dumnealui).
8
Domnica [din public] a spus pe 2 ianuarie 2009:
Simona,
Slavă Domnului, Butulescu nu face parte dintre acei scriitori la care e musai să le citești toată opera ca să le înțelegi "subtilitatea". Orice aforism al lui este de sine stătător, consistent, rotund, autonom. Și dacă n-aș fi citit și altceva decât acest singur aforism (care, fie spus, nu-i printre cele mai strălucite), tot aș fi putut să fac o apreciere justă asupra stilului său. Din punctul meu de vedere, explicația ta medicală nu aruncă vreo lumină spirituală asupra citatului, cel mult demonstrează contrariul: că autorul nu are noțiuni mai mult sau mai puțin aprofundate de anatomie.
În rest, toată stima mea pentru bunul gust literar de care dai dovadă și temeinicia cunoștințelor tale medicale.
9
Dr. Zimmermann [din public] a spus pe 3 ianuarie 2009:
Stimate Doamne,

M-ați copleșit cu observațiile dumneavoastră critice. Nu era nevoie să-mi citați atatea fragmente din manualul de anatomie de școala generală. Cunosc foarte bine construcția acestui aparat, care nu întâmplător se cheamă URO-GENITAL.
Atât la bărbat, cât și la femeie, acest aparat realizează cele două funcțiuni fiziologice. La bărbat, de la nivelul prostatei, până la extremitatea penisului (glandul) urina și materialul seminal au aceeași cale.
La femei, am mai spus, calea comună e mai scurtă, dar ea există. Fătul vine pe lume prin orificiul vaginal, iar uretra deversează urina lângă clitoris,
care, morfologic vorbind, face parte din vagin.
Puteți avea obiecții de ordin moral și etic față de acest citat. Dar, vă repet, din punct de vedere medical, el este valid.
Și să știți că nu sunt austriac. Locuiesc în România.
10
Simona [din public] a spus pe 3 ianuarie 2009:
Domnule doctor,

Mi-am permis o mică obiecție deoarece mă consider îndreptățită s-o fac ținând cont că am cochetat cu medicina (3 ani de practică la secția de obstetrică-ginecologie) după care m-am reprofilat; salariile sunt mizere pentru cei care lucrează în sistemul sanitar, exceptând medicii chirurgi și pe cei care au cabinete medicale particulare.

Îmi pare rău dacă comentariile mele v-au ofensat dar vă spun cu toată sinceritatea că nu am avut intenția de a vă jigni, cu atât mai mult pe autor, care știu sigur că are cunoștințe medicale atâta timp cât și-a permis să scrie citatul respectiv.

Adevărat, din punct de vedere medical, citatul este valid iar argumentele mele erau aduse în sprijinul acelor persoane care vădesc lipsă de cunoștințe sau de practică în domeniul medical.

Îmi pare rău că am intrat în polemică cu Dvs...Numai bine.
11
daniel stanciu [din public] a spus pe 22 septembrie 2011:
De aia cercul, figura perfecta are in anatomia lui ideala pe pi patrat.
12
G. S. [din public] a spus pe 26 februarie 2017:
"Inter faeces et urinam nascimur (Ne naștem între fecale și urină). Citat de Bernard de Clairvaux (1091-1153. Parcă a zis-o mai bine!
13
Agamemnon [din public] a spus pe 26 februarie 2017:
E clar
că franțuzul a zis-o mai frumos:
Cuvântul fecale sună fermecător
în limba română,
e plin de valențe poetice..

Românul nostru vorbește despre un debut,
probabil artistic,
dar se vede că habar n-are de anatomie!
Nu știe că un copil poate veni pe lume
și prin intestinul gros!

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook